Πελοπννησος

Η Πελοπννησος εναι η μεγαλτερη οινοπαραγωγς περιοχ της Ελλδας. Απ 220.000 στρμματα αμπελνων, κθε χρνο παργονται γρω στα 1.500.000 εκατλιτρα κρασιν. Λευκ, ροζ, ερυθρ, αφρδη, γλυκ… η γκμα τους εναι πολ μεγλη. Ξακουστς Ονομασες Προλευσης: Νεμα, Μαντινεα, Πτρα, Μοσχτο Πατρν, Μαυροδφνη Πατρν, Μοσχτο Ρου Πατρν και Τοπικο Ονοι: Πελοποννησιακς, Κορνθου, Αχακς, Κλημντι, Αρκαδας, Ηλεας, Ιλου, Τεγας, Λακωνας, Μονεμβασας, Μεσσηνας, Πυλας, Τριφυλας, Λετρνων, Πισστιδος, Πλαγιν Αιγιαλεας, Πλαγιν Πετρωτο.


Νεμα

Ο αμπελνας της Νεμας αναπτσσεται στον κμπο μχρι και τους πρποδες του Κυλληνου ρους, σε κταση 22.000 στρεμμτων. Τα αμπλια αρχζουν στα 200 και φτνουν στα 850 μτρα, με μοναδικ ποικιλα σταφυλιο το Αγιωργτικο. Βαθ μπλε, με σφαιρικς ργες και παχ φλοι, το πανμορφο, χαρισματικ σταφλι με τη βελοδινη επιδερμδα εναι περιζτητο. Ευδοκιμε μως και διαπρπει εδ που οι δροσερο βοριδες και οι χαμηλς θερμοκρασες, που συνθως επικρατον, βοηθον στην ομαλ ωρμανσ του.
Απ το 1971 το ερυθρ, ξηρ κρασ Νεμα, να απ τα πιο κλασικ ερυθρ της χρας μας, ανκει στην κατηγορα των Ο.Π.Α.Π. Καθς μως η Νεμα εναι η μεγαλτερη ζνη Ο.Π.Α.Π της Ελλδας, εναι προφανς πως εμφανζει και εξαιρετικ ανομοιογνεια. Διαφορετικ υψμετρα, εδφη, μικροκλματα συνθτουν να παζλ πολυπλοκτητας που αυτματα μεταφρζεται σε πληθρα απ τπους κρασιο.

Μαντινεα

Οι αμπελνες της αμπελουργικς ζνης της Μαντινεας βρσκονται βορειοανατολικ της Τρπολης. Το υψμετρο ξεπερν τα 650 μτρα και το δαφος εναι εν γνει φτωχ, καλ σταγγιζμενο. σο για το κλμα, χαρακτηρζεται απ πολλς βροχς και χινια τον χειμνα, συχνς μπρες και καταιγδες το καλοκαρι και θερμοκρασες χαμηλς, συγκριτικ με τις περισστερες λλες περιοχς της ηπειρωτικς χρας. Αυτ τα στοιχεα του οικοσυστματος συντελον στην επιμκυνση της περιδου ωρμανσης των σταφυλιν. τσι τ’ αμπλια στη Μαντινεα ωριμζουν συνθως στο δετερο δεκαπενθμερο του Σεπτεμβρου, αρκετ αργ για μια ντια ελληνικ περιοχ.
Τα σταφλια που καλλιεργονται εναι δο λευκ: το Μοσχοφλερο και η Ασπροδα. Η ντβα του αμπελνα εναι βεβαως το πρτο που κυριαρχε και στις καλλιργειες. Το Μοσχοφλερο το βρσκουμε αποκλειστικ εδ, αν κι νας λιγτερο αρωματικς κλνος, το Φιλρι, καλλιεργεται στη ντια Πελοπννησο, στη Λακωνα. Εναι σταφλι με ελαφρς κοκκινωπ φλοδα, μως το κρασ που παργουν στη Μαντινεα απ την οινοποησ του, εναι λευκ. να λλο χαρακτηριστικ του Μοσχοφλερου εναι το ντονο, εκολα αναγνωρσιμο ρωμ του. Με μοσχατζουσες ντες θυμζει στην πιο καθαρ κφρασ του τριαντφυλλο, εν στα πιο πολπλοκα κρασι μπορε να πλαισιωθε απ αρματα μντας και λεμονιο. Τλος πρπει να χουμε υπψη μας πως το Μοσχοφλερο ακμα και στην πλρη ωρμανσ του, εμφανζεται με ευχριστη οξτητα. λα τα παραπνω εκφρζουν τον χαρακτρα των λευκν ξηρν κρασιν της Μαντινεας. Λαμπερ, αρωματικ, φνα, κομψ και ζωηρ, φρουν την νδειξη Ο.Π.Α.Π. Ο χαρακτρας του Μοσχοφλερου χει οδηγσει τους οινοπαραγωγος της ζνης στην παραγωγ και αξιλογων αφρωδν κρασιν.

Αχαα

Με αμπελνες που ξεπερνον τις 67.000 στρμματα, μας προτενει 4 κρασι Ονομασας Προλευσης. Το μοναδικ ξηρ εναι το λευκ φρουτδες Ο.Π.Α.Π. Πτρα που φτιχνεται απ Ροδτη. Κι ταν τα σταφλια προρχονται απ ορεινος και με ελεγχμενη παραγωγ αμπελνες, ττε το κρασ ξαφνιζει με την ιδιατερα ντονη μτη και την πληθωρικ του γεση.
Τα υπλοιπα τρα κρασι Ονομασας Προλευσης της Αχαας εναι γλυκ και Ο.Π.Ε.: Μοσχτο Πατρν, Μοσχτο Ρου Πατρν και η παγκοσμως γνωστ Μαυροδφνη Πατρν. Τα δο πρτα παργονται απ το λευκ Μοσχτο, γνωστ στην παγκσμια αμπελογραφα ως Muscat blanc a petits grains. Το τρτο, απ το σταφλι Μαυροδφνη και Μαρη Κορινθιακ.
Λγο πιο ξω απ το Αγιο, βρσκεται η Αιγιλεια, μια περιοχ που εναι ολκληρη να εξαιρετικ φυσικ τοπο με εκπληκτικ θα στη θλασσα. Μια ζνη, της οποας οι αρετς αναφρονται απ τον Παυσανα ακμη, στα Αχακ του. Εκτς των λλων μως, η Αιγιαλεα, στις πλαγις του Παναχακο ρους και του Χελμο, εναι νας χαρισματικς και πολυσχιδς αμπελτοπος. Στους βορινος λφους που απολαμβνουν δροσερ ρεματα αρα, και σε αμπλια με χαμηλτερες στρεμματικς αποδσεις απ την υπλοιπη Αχαα, παργονται οι Τοπικο Ονοι Αιγιαλεας. Λευκο με ιδιατερο στυλ και πλοσιοι ερυθρο με χαρακτρα που εξελσσεται μορφα μσα στο χρνο. Στην ποικιλιακ τους σνθεση συμμετχουν οι ποικιλες: Ροδτης, Chardonnay, Λαγρθι, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Ηλεα

Σε αμπελνες γρω απ τον Πργο παργονται οι Τοπικο Ονοι Λετρνων, απ το Refosco - ερυθρ σταφλι βορειοταλικς προλευσης, ρωμαλο, ανθεκτικ στις ασθνειες, με νερο και πλοσιο σε ταννες- και τη Μαυροδφνη που με το βελοδινο γγιγμ της ολοκληρνει την προσωπικτητα του κρασιο. Οι ενδεξεις Τοπικς Ονος Πισστιδος και Ηλεας αφορον στα λευκ, ροζ και ερυθρ κρασι απ τις παραπνω ποικιλες καθς επσης απ Ροδτη, Φιλρι, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Grenach Rouge.

Μεσσηνα

Το σχετικ χαμηλ υψμετρο, το εφορο δαφος, το γλυκ κλμα, η μεγλη ηλιοφνεια και οι ξηροθερμικς συνθκες που επικρατον κατ την περοδο της ωρμανσης των σταφυλιν, χουν καθορσει και την ποικιλιακ σνθεση του αμπελνα της Μεσσηνας. Απ τις ελληνικς ποικιλες φυτετηκαν ο Ροδτης, το Φιλρι, το Ασρτικο, το Φωκιαν και η Μαντηλαρι. Κυρως μως οι αμπελουργο στρφηκαν στα ξενικ σταφλια. Chardonnay, Ugni blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge, Merlot, Carignan καλπτουν το μεγαλτερο τμμα των αμπελνων. Και τα κρασι που παργονται, κυκλοφορον με νδειξη Τοπικν Ονων Μεσσηνας, Πυλας, Τριφυλας.

Λακωνα

Οι αμπελνες της Μονεμβασις και γενικ της Λακωνας –κτασης περπου 7.000 στρεμμτων- βασζονται σε ελληνικς ποικιλες. Απ τη λευκ Κυδωντσα, που καλλιεργεται αποκλειστικ εδ, σε συνδυασμ με τις επσης τοπικς Μονεμβασι, Πετρουλιαν, Θρψα και το εκλεκτ Ασρτικο παργονται οι λευκο Τοπικο ονοι Λακωνας και Μονεμβασας. Αντστοιχα, στην ποικιλιακ σνθεση των πλοσιων σε αρματα και γεση ερυθρν Τοπικν Ονων υπεισρχεται το Μαυροδι (μια παλι ερυθρ ποικιλα που εικζεται πως συμμετεχε στην παραγωγ της Malvasia) και το Αγιωργτικο.