ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O Οινοτουρισμός, ως έννοια, καθώς και τα πεδία εφαρμογής του νομοθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2014. Στο πλαίσιο δε της κορυφαίας κλαδικής οργάνωσης του κρασιού της χώρας, της ΕΔΟΑΟ - Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ένα από τα δύο συστατικά μέλη της οποίας είναι ο ΣΕΟ), λειτουργεί από το 2019 η Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού (ΕΘΕΠΟ), με πρόεδρο την οινοποιό Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, (Αντιπρόεδρος του ΣΕΟ). Έτσι, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, ο ΣΕΟ μετέχει ενεργά στη διαχείρισή του Οινοτουρισμού, από το όραμα μέχρι το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που τον αφορούν, π.χ. οι Δρόμοι του Κρασιού. Άλλωστε, ο Οινοτουρισμός αποτελεί αναπόσπαστη δραστηριότητα της οινοποιίας και μάλιστα τεράστιας σημασίας, οπότε ο ΣΕΟ συμμετέχει με συγκεκριμένο πρόγραμμα στην αφύπνιση και στην ενεργοποίηση όλων των σχετικών και εμπλεκόμενων φορέων και προτίστως των μελών του, φροντίζοντας και για την εκπαίδευση των τελευταίων.

Διότι σε μια χώρα που ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της, η αντιμετώπιση του οινοτουρισμού οργανωμένα, συλλογικά και με συνέργειες όλων των κρατικών, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με αυτόν σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο είναι μονόδρομος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ελληνικός τουρισμός, εν γένει, γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστικός, με την προσθήκη στη φαρέτρα του ενός θεματικού βέλους που είναι άρρηκτα δεμένο με την πάντα ελκυστική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα κάθε τόπου. Έτσι, η ανταποδοτική προσφορά στον ευρύτερο αμπελοοινικό τομέα, στο εθνικό προϊόν «ελληνικό κρασί» και στην ελληνική κοινωνία μπορεί να θεωρείται δεδομένη, με οικονομικά και όχι μόνο οφέλη.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η αναφορά στην πιστοποίηση των ελληνικών οινοποιείων ως επισκέψιμα, που γίνεται πια με το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου του Υπουργείου Τουρισμού, την οποία ο ΣΕΟ υποστήριξε εκ των απαλών ονύχων της. Το Σήμα αυτό επιλέγουν όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία, υιοθετώντας τις προδιαγραφές του σε κάθε επίπεδο (υποδομών, υπηρεσιών, εκπαίδευσης έμψυχου δυναμικού κ.ά.). Διότι μόνο έτσι αυτά προβάλλονται και προωθούνται εγγυημένα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες να νοιώθουν ασφαλείς για την ποιότητα της εμπειρίας οινοτουρισμού που θα βιώσουν εκεί.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 02:00

Η αμπελοοινική Μακεδονία

Στη Μακεδονία, η αρχή της αμπελοκαλλιέργειας χάνεται στο παρελθόν και τα ευρήματα των αρχαιολόγων (κύπελλα, κρατήρες, αμφορείς, οινοχόες) επιβεβαιώνουν τις ρήσεις των αρχαίων κειμένων. Ο αμπελώνας της Μακεδονίας που απλώνεται στις πλαγιές των βουνών της και στις ηλιόλουστες ακτές συνεχίζει να παράγει…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Η αμπελοοινική Θράκη

Θράκη Το ταξίδι μας ξεκινά από τον βορρά, από τη Θράκη όπου θα επισκεφτούμε τη Μαρώνεια και τα Άβδηρα. Στόχος μας, η γνωριμία με τα κρασιά τους, Τοπικούς Οίνους Ισμαρικούς, Αβδήρων και Θράκης. Μαρώνεια Μια εκ βαθέων ιστορική αναδρομή στο κρασί της…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Η αμπελοοινική Ήπειρος

Ήπειρος Στην Ήπειρο θα απολαύσουμε τη φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών. Κρασιά με Ονομασία Προέλευσης Ζίτσα, Τοπικούς Οίνους Ηπείρου, Ιωαννίνων και Μετσόβου. Ζίτσα Ο λόρδος Βύρωνας και ο συνταξιδιώτης του John Hobhouse, πριν από…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Η αμπελοοινική Πελοπόννησος

Πελοπόννησος Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας. Από 220.000 στρέμματα αμπελώνων, κάθε χρόνο παράγονται γύρω στα 1.500.000 εκατόλιτρα κρασιών. Λευκά, ροζέ, ερυθρά, αφρώδη, γλυκά… η γκάμα τους είναι πολύ μεγάλη. Ξακουστές Ονομασίες Προέλευσης: Νεμέα, Μαντινεία, Πάτρα, Μοσχάτο Πατρών, Μαυροδάφνη…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Τα αμπελοοινικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους

Νησιά του Αιγαίου Πελάγους Οινοπίων θάλασσα. Έτσι αποκαλούσαν οι αρχαίοι έλληνες το Αιγαίο Πέλαγος. Γιατί όταν θυμώνει παίρνει το χρώμα του οίνου. Στα νησιά του αρχιπελάγους παράγονται κρασιά με ένδειξη Ονομασίας Προέλευσης: Σάμος, Λήμνος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος και Τοπικοί οίνοι: Αιγαιοπελαγίτικος, Δωδεκανησιακός,…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Η αμπελοοινική Κρήτη

Κρήτη Η Κρήτη, σημαδεμένη από τη θέση της στο σταυροδρόμι Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη διάδοση του αμπελιού και του κρασιού. Υπήρξε στην ουσία, η γέφυρα μέσω της οποίας πέρασαν από την Αίγυπτο στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Τα αμπελοοινικά νησιά του Ιονίου Πελάγους

Νησιά του Ιονίου Πελάγους Το αμπέλι καλλιεργείται σχεδόν σ’ όλα, γιατί το γλυκό τους κλίμα με τις άφθονες βροχές – από τις περισσότερες στην Ελλάδα – βοηθά στην ανάπτυξή του. Παράγονται κρασιά Ονομασίας Προέλευσης: Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, Μοσχάτος λευκός Κεφαλληνίας. Επίσης…
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 01:34

Η αμπελοοινική Θεσσαλία

Θεσσαλία Στη Θεσσαλία το αμπέλι δίνει ποιοτικά κρασιά όταν καλλιεργείται κοντά στη θάλασσα ή στις ορεινές πλαγιές. Οι περιοχές παραγωγής κρασιών Ο.Π.Α.Π. είναι 3 (Ραψάνη, Αγχίαλος, Μαύρο Μεσενικόλα) και των Τοπικών Οίνων είναι 5 (Θεσσαλικός, Κρανιάς, Κραννώνος, Μετεώρων και Τιρνάβου). Ραψάνη Ακριβώς…

Νίκης 34,
10557 Αθήνα
Τηλ:  210 3226053

seo@wine.org.gr
info@greekwinefederation.gr

 

Σχεδιασμός & Περιεχόμενο: Vinetum
Διαδικτυακή ανάπτυξη: DataQube

© Copyright 1995-2023 Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου